Kuinka rahoitat uuden investoinnin, jolla kerrytät voittoa tulevaisuudessakin

Yrityksen tulorahoitus menee juoksevien laskujen ja palkkojen maksuun, eikä puskuria muuhun juuri ole. Samaan aikaan pitäisi kuitenkin tehdä tärkeä investointi uuteen koneeseen tai hankkia kiinnostavan yhtiön osakkeet. Mistä hankit rahat investointiin, jolla toiminnan jatkuvuus varmistetaan tai voittoa kerrytetään tulevaisuudessa?

Rahoitusvaihtoehdot

Käytännössä investoinnit rahoitetaan ensisijaisesti pankkilainalla tai leasing-/osamaksusopimuksella, jos yrityksesi vakuudet ja luottotiedot ovat kunnossa. Tämä on lähtökohtaisesti halvinta vierasta pääomaa todellisen vuosikoron ollessa tällä hetkellä noin 3–6 % tapauksesta riippuen.

Korvaavaa ulkopuolista rahoitusta voit hakea myös esim. laskusaatavien rahoituksesta tai eri rahoituslaitoksien hankekohtaisista rahoituksista. Vuosikorko tälle rahalle nousee merkittävästi. Korko vaihtelee n. 6–20 % välillä riippuen rahoituksen määrästä, vakuuksista ja siitä, kuinka riskipitoista yhtiösi toiminta tai tilanne on.

Pankkien kiristyneiden rahoitusvaatimuksien seurauksena PK-yritysten rahoitusvaihtoehtojen tarjonta on laajentunut. Markkinoille on tullut esimerkiksi uusia vakuudettomia yrityslainoja ja joukkorahoitusmallisia oman pääoman ehtoisia sijoituksia. Näissä on tunnusomaista se, että rahoittajat (sijoittajat) hakevat riskistä ja tuottovaatimuksesta riippuen kovempaa tuottoa rahoilleen. Oman pääoman ehtoisissa sijoituksissa rahoittajan mielessä voi olla myös mahdollisuus saada jokin isompi potti tulevaisuudessa, kun yritys mahdollisesti myydään.

Mikä on sopivin vaihtoehto?

Mitkä ovat mahdollisuutesi saada halvinta rahoitusta? Minkä verran olet halukas ottamaan riskiä mahdollisesti vaadittavien omien vakuuksien kanssa? Näiden kysymysten kautta pääset rahoitusvaihtoehtojen arvioinnissa alkuun.

Mieti myös, olisiko jostain oman pääoman ehtoisesta rahoitusmallista sinulle hyötyä toiminnan kehittämiseksi osaamispääoman kasvaessa (omistusportaassa & mahdollisesti yrityksen johdossa). Toki oma omistuksesi kaventuu, mutta hartiat levenevät uuden tietotaidon kautta.

Aina kannattaa myös selvittää julkisen rahoituksen avustusmahdollisuudet. Lisäksi investoinnin hankintamenon kirjaaminen kuluksi mahdollisimman verotehokkaasti tuo verottajan omalta osaltaan rahoittamaan investointiasi.